Monday, June 18, 2012

Fruits Tart ~ Resepi II


Assalamualaikum wbt....salam sejahtera...salam sayang dr saba buat semua....ape khabar semua yer....di harapkan semua dalam keadaan baik2 aje k...arini alhamdulillah masih dpt bersiaran...kene curik2 masa utk update blog since kite da masuk 9 months....hny tgu masa aje nk deliver baby ni...sbny kite lom bersalin lg tau..tp ade a few members igt kite da bersalin hehe....mane laa dpt information tuh yer...sabo yer..akachan tgh syok lg duk dlm perot...duk aktif bermain2 lagi...kalo ikutkan mmg xsabo nk tgk baby kite..tp biar laa die duk dalam perot ni puas2 dulu...nnti kite plak yg rs rindu esp time die duk main tendang2 mak die hehehe.....


ermm arini just nk tayang menu mgu lepas...smlm kt dubai cuti israk mikraj sbny...so dpt laa 3 ari cuti ehee..perasaan?? tentu laa sonok gile..selame 6 bulan duk sini xpnh lg merasa cuti tau...hehe..sbny tart ni da lame ngidam gile kite nk rase...dpt sebiji pon jadik la..lagipon fresh fruits byk tergolek dlm peti...so smooth ajela kejadian tart nih ehhee...dulu mase kt nihon kite pnh buat utk majlis raya...org2 jepon ckp oisshii...sgt2 sedap...tp mase tuh gune resepi abg mat gebu yg kt myresepi punye..n3 tuh kt sini,kochira yer...hehe.so kali ni kite test plak resepi abg mat gebu jgk..tp lain version punye...pergghh punye laa sedap..oisshikatta...mekasih yer che mat gebu di atas resepi yg best ni....mtk halal resepi nyee tauu



Fruits Tart ~ Resepi II
Source: Che Mat Gebu ~ Tiffinbiru

BAHAN KULIT TART :-)
150 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
25 gram gula aising, diayak
70 gram mentega sejuk, didadu kecil
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Buah strawberry segar secukupnya
Buah kiwi secukupnya, hiris
Sedikit coklat susu, dicairkan (cooking chocolate also can lah!)
Piping jelly
Croquant secukupnya (bertih jagung kisar)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT TART :- Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duti 20 sen dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.
  3. UNTUK FRESH FRUIT TART :- Buah strawberry dipotong 2 atau ikut saiz kulit tart, begitu juga buah kiwi. Ambil satu kulit tart, sapu sedikit coklat cair pada dasarnya, kemudian sudukan kastard 1/2 penuh. Susun buah strawberry dan kiwi tadi. Beruskan dengan sedikit piping jelly pada permukaan buah dan tepi kulit tart. Berhati2 tabur croquant disekeliling tart. Buat kaedah sama untuk baki kulit tart dan buah2an segar tadi. Boleh hidangkan. Sesuai untuk majlis formal atau santai. Boleh juga disimpan dalam peti sejuk.
CATATAN MAT GEBU :- Tujuan menyapu coklat cair ialah bagi mengelakkan kulit tart menjadi lemau terkena kastard dan jus dari buah2an segar tadi



11 comments:

  1. Assalamualaikum saba...
    Wah dah 6 bulan saba kat sana yer.. X rasa masa berlalu...

    Akak tgk Fruits tarts tu terliur tau... Cantik lg tu... Sedap sudah pasti tu...

    ReplyDelete
  2. aslmkm Saba..pulun jgn tak pulun..haha...sedapnye..akak pon suka tart ni tp nakbuat tu kna cari buah yg susah tu..kang ada yg letak doyang kang..eheh

    ReplyDelete
  3. Salam.....serius saya jelesss sangat dgn fruit tat tu...ada buah ceri lagi...huhu....

    ReplyDelete
  4. salam saba..
    tgok jer dh tau kesedapanya:)

    ReplyDelete
  5. huu sedap! sgt menarik akan cuba lepas pantang ini. tq for sharing... ;)

    ReplyDelete
  6. Salam Saba,
    jeleznya sy...! nmpk sedap tu....

    ReplyDelete
  7. salam Saba...

    lawa...kalepul...sedap !!

    ReplyDelete
  8. wow...tak lama lagi dah saba nak dpt baby ye...sempat lagi buat fruit tart...sedapnye...

    ReplyDelete
  9. Salam Saba...
    alahai menunggu masa jer makyung kite nie..takpe semoga segala urusan mama doakan dipermudahkan...

    mmg 1 of my fav...ltk byk2 fruits hehehe nmpk sedap n suka sekali

    ReplyDelete
  10. wah Saba...rajinnye..dh 2 kali awak buat yer...QH skali pon xcuba lg...mnarik

    ReplyDelete
  11. nampak sedap sgt ni saba..meriah dgn buahnya tu. dah lama akak nak cuba buat fruit tart ni tapi tak terbuat juga lagi..hehe.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...